Skip to content

Archieven: Zomer activiteiten

In de zomerperiode is er een scala aan activiteiten te doen in de omgeving. 

Deze zomer begint vanaf einde mei en tot ver in oktober is wandelen mogelijk. Vooral in Juni en de nazomer wordt er een programma aangeboden. Ons programma-aanbod is niet verplicht, je kunt prima eigen plannen maken.

Wij kennen de omgeving erg goed en adviseren graag over routes, uitrusting en weer & vervoer. Onze wandelbus rijdt meerdere malen per week. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de gasten bieden we tegen een kleine vergoeding vervoer aan. Het openbaar vervoer wordt grotendeels gratis in 2022. Dit vergroot de flexibiliteit en mogelijkheden in ons wandelprogramma.

Tip: Bezoek ons in september, dé wandelmaand voor de Zwitsers.

Voorjaar 2022

In April zijn we dicht zoals elk jaar. De sneeuw smelt, we vernieuwen of vervangen enkele bedden, plegen onderhoud en gaan op Hemelvaartsdag (26 mei) open voor het voorjaarsseizoen.

De eerste week (28 mei – 4 juni) staat in het teken van de fauna met Caroline Grimbergen. Caroline is natuur/vogelgids bij IVN (Instituut voor Natuureducatie), vogelgids bij de Vogelbescherming en waarnemer bij SOVON (st. Vogelonderzoek NL). Ze houdt van buiten zijn: vogels kijken, struinen met de hond, op zoek naar geocaches, trailrunnen en racefietsen. ze kijkt er ontzettend naar uit om nu wel in het voorjaar met gasten op pad te mogen en op zoek te gaan naar notenkraker, diverse soorten spechten, alpenkauw, steenarend en hopelijk de lammergier!

De week van 11 tot 18 juni bezoeken Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst ons voor het begeleiden van gevarieerde natuurtochten. Deze week staat garant voor een aantal stevige wandelingen in de mooiste delen van het Unterengadin. Ze laten je in en om het NationalePark kennis maken met de enorme rijkdom aan planten en dieren en hun ecologische samenhang.
Aaldrik en Nicolette kennen de regio als hun broekzak en er os tijdens hun tochten naast oog voor dieren ook aandacht voor voor planten ,vlinders en andere soortgroepen. De vele sporen die dieren achterlaten ontsnappen ook niet aan hun aandacht. Op die manier dring je steeds dieper door tot de fascinerende bergwereld en leer je vooral ook anders kijken.

Tot slot komt Patricia Wagenmakers op bezoek van 18 – 25 juni voor de bloemenweken. Deze week is inmiddels vol, net als de week van 25 juni – 2 juli. Bel of mail Jelmer gerust voor vragen, soms valt er een kamer vrij.

Het Unterengadin heet niet voor niets de tuin van Engadin. Het is puur genieten van de geuren en kleuren op de bloemenweiden, vol orchideeën, ratelaars en vlinderbloemen. In de hellingbossen kun je de meest bijzondere planten vinden, van Venusschoentjes tot Linnaeusklokjes, en nog hoger staan taaie bergdennen en grillige arven, met in het vroege voorjaar bloeiende sneeuwheide, later edelweiss, alpenazalea en alpenroos. Al die bloemen en planten hebben hun aantrekkingskracht op vlinders, vogels en andere dieren. In de bloemenweek maken we dagelijks wandelingen van zo’n 10 tot 15 km, met hoogteverschillen van gemiddeld 700 m. We bezoeken verschillende gebieden, zoals bloemrijke hooilanden, subalpiene bossen, diverse beekdalen en alpiene terreinen. Moeilijk zijn de tochten niet, maar enige wandelconditie is wel praktisch. Zie voor uitgebreide informatie de website van Patricia, https://www.alpenbloemen-wandelen.nl/

Verslag bloemenweek Ramosch 2021, La Randulina

2021 waarnemingen bloemenweek

In de week van 9-16 juli zijn we gesloten voor schoonmaak en onderhoud

 

 

Zomer 2022

Midden juli begint de zomer pas echt en is de laatste sneeuw verdwenen. Vanaf 15 juli trekken we steeds hoger de bergen in. We bieden wekelijks een wandelprogramma aan, deelname is niet verplicht.

16 – 23 juli  De smokkelroute van het Unterengadin

La Randulina bevindt zich op de grens met Italië en Oostenrijk. Hierdoor zijn er diverse, nog intacte, smokkelpaden te vinden die we deze week gaan verkennen. In beperkte mate smokkelwaar meenemen mag!

23 – 30 juli  Wandelweek

Op verzoek verzorgen we gevarieerde wandelingen

30 juli – 13 augustus  Panorama hohenweg / Via Engiadina

We lopen niet al te zware wandelingen deze week. Op hoogte genieten we van prachtige vergezichten van ons dal dat loopt van de Ofenpas tot aan Martina.

13 – 27 augustus  De hoge toppen weken

Nu de sneeuw echt gesmolten is gaan we richting de 3000 meter, soms nog iets hoger. Pittige lange wandelingen waarna de maaltijd bijzonder goed smaakt. Vertrek is vaak vroeg (8.00 uur).

27 augustus – 3 september  Zangweek met Donia

Zingen, wandelen en liefst een optreden in de lokale kerk, hopelijk met lokale musici.

In de week van  3 – 10 september zijn we gesloten en is er tijd voor schoonmaak, rust en onderhoud.

Herfst 2022

Vanaf zaterdag 17 september tot begin november staat genieten van de “Goldener Herbst” centraal, Dit is het seizoen met de mooiste kleuren, waarbij zon en temperatuur nog lang aangenaam blijven. Maar hoog in de bergen merk je al wel dat de winter aanstaande is.

17 – 24 september MTB / fietsweek met gidsen; van downhill dropping tot gravelen

Op verschillende niveaus gaan we genieten van prachtige technische afdalingen, flowtrails en switchbacks. Vanuit het skigebied zijn er vele mogelijkheden en een stuk van een transalp MTB route loopt langs ons huis.

24 september – 1 oktober De Kaasweek.

Proef unieke (rauwemelkse) kazen die bij ons nog door kleine kaasfabrieken gemaakt worden. Vrijwel uniek in de wereld, net als de smaak!

1 – 8 oktober Herfstwandelen

15 -29 oktober Herfstvakantie, wandelweken

8 – 22 oktober Fotografieweken met Richard Verroen

Al vele jaren is La Randulina de thuisbasis van natuurfotograaf Richard Verroen.
Vanuit ons pension geeft hij elke herfst zijn Masterclass aan een groep Nederlanders en Belgen, die beter willen leren fotograferen. De herfstkleuren in de Alpen zijn zeer bijzonder en lenen zich daar uitstekend voor.

De Masterclass valt niet onder het gratis themaprogramma van ons pension. Voor aanmelding en meer informatie ga naar www.richardverroen.com

22 -29 oktober Fotografie van Wim den Besten

Wim heeft als passie fotografie maar heeft als afgestudeerde fysisch geograaf ook kennis van de geologie en de geografie van de Alpen.
We gaan dagelijks erop uit om steeds andere onderwerpen te fotograferen. Iedereen, die met een systeemcamera, compact camera of spiegelreflexcamera fotografeert en beginnend of enigszins gevorderd fotograaf is zal tijdens deze week door middel van de opdrachten en begeleiding mooiere foto’s gaan maken.